Open GKG wedstrijd Zaterdag 20 Oktober 2018

Algemene informatie over Cowboy Action:
Cowboy Action Shooting (CAS) is een facultatieve schietsport discipline gebaseerd op het “Wilde Westen” van Amerika.  Er wordt gebruik gemaakt van wapens waarmee de vroegere cowboys over de prairie reden en er wordt geschoten in cowboy kleding, al zijn een cowboy hoeden laarzen eigenlijk de enige echte verplichtingen. In Nederland behartigt de Dutch Western Shooting Association de belangen van de “Nederlandse Cowboys en Cowgirls”.

Maar wat houdt CAS nu eigenlijk in?
In Nederland hebben we 2 varianten, de ene wordt ook wel “houtblokken shoot” genoemd. Hierbij staan een aantal blokken (tegenwoordig ook vaak PVC kokers) opgesteld die zo snel mogelijk om geschoten moeten worden. Dit kan met een repeteergeweer, een enkelschots geweer of een single action revolver. Bij sommige verenigingen mag er ook met een dubbelloops hagelgeweer geschoten worden, de doelen hiervoor zijn vaak grote conservenblikken.  Alle gebruikte wapens zijn geweren en revolvers die in het oude Westen gebruikt werden zoals Winchesters of Henry geweren zoals we deze ook uit de boeken over Winnetou of Arendsoog kennen.

De tweede variant is iets ingewikkelder.
Hierbij heeft de schutter 2 revolvers, een repeteergeweer en een hagelgeweer nodig en een holster om revolvers en munitie mee de baan  op te nemen. Aan een laadtafel worden het repeteergeweer en de revolvers geladen terwijl er een Laad-Officer meekijkt. De revolvers komen ontspannen op een lege kamer in de holsters en de geweren worden met de lopen omhoog de baan opgenomen en daar neergelegd waar de stage beschrijving zegt dat ze moeten liggen. Een wedstrijd bestaat uit meerdere stages en op elke stage moeten de doelen in een andere volgorde beschoten worden. Afhankelijk van de baan kan het zijn dat alle stages op 1 plek worden geschoten of dat er meerdere schietstanden zijn die elk hun eigen stage hebben. In Nederland hebben we meestal maar de beschikking over 1 baan en daar worden dan alle stages op verschoten. De doelen zijn staalplaten die voor/boven de kogelvanger hangen of in het zand van de kogelvanger staan, ook wordt er gebruik gemaakt van klapdoelen die omvallen als ze geraakt worden.  De schutter gaat met zijn 4 wapens de baan op en probeert alle doelen in de juiste volgorde zo snel mogelijk te raken. Een mis is 5 strafseconden, een volgorde fout is 10 strafseconden, het is dus van belang om de juiste volgorde te schieten en niet te missen.  Met de schutter loopt een RO (Range Officer) mee die let op de veiligheid en die de tijd bijhoudt met een timer. Achter de schutter staan 3 spotters die de doelen in de gaten houden, zij houden de score bij voor wat betreft de gemiste doelen en de juiste volgorde. Tijd en missers worden doorgegeven aan een schrijver die dit noteert zodat het verwerkt kan worden voor de score lijsten. Na geschoten te hebben loopt de schutter met geholsterde revolvers en de geweren met de loop omhoog naar de ontlaadtafel. Hier wordt  door de Ontlaad-Officer gecontroleerd of de wapens daadwerkelijk leeg zijn.

In Dalfsen schieten we 1 keer in de maand op dinsdagavond CAS.
Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van de revolvers en het repeteer geweer. De doelen zijn PVC kokers die staan of hangen en/of een kaart.  We maken wel gebruik van een laad- en ontlaadtafel en voor degenen die geen holsters hebben worden de revolvers op een tafel gelegd bij het schietpunt. Ook hier staat een Range-Officer bij de schutter voor veiligheid en de tijd. Als de kokers hangen wordt er ook gebruik gemaakt van spotters. Een aantal schutters in Dalfsen stellen hun wapens beschikbaar voor leden die niet zelf beschikken over de vereiste Western wapens en ook munitie is beschikbaar tegen een geringe vergoeding.

De verenigingswapens.
De vereniging heeft diverse wapens ter beschikking, zowel lucht - als vuurwapens. Als aspirant-lid begint u op de luchtbaan en krijgt u instructie in het gebruik van luchtgeweer en/of luchtpistool. Wanneer in de aspirant periode door de instructeurs wordt geconstateerd dat u veilig om kunt gaan met luchtwapens en u in staat bent om voldoende geldige treffers op de kaart te krijgen, kan worden besloten u onder leiding met een vuurwapen te laten schieten. Uitzonderingen zijn mogelijk, alleen in overleg met het bestuur. Wanneer het moment is aangebroken dat u zelf een wapen mag en wilt aanschaffen, is het voor u zelf belangrijk dat u eerst onze verenigingswapens allemaal probeert en voelt welk wapen u het beste ligt. Komt u later weer schieten vraag dan naar het wapen dat u het best beviel. Groot Kaliber wapens mogen alleen gebruikt worden door schutters die minimaal 20 series klein kaliber hebben geschoten op de Klein Kaliber baan en bij de laatste serie met 20 patronen 20 geldige treffers op een kaart hebben, (zich gekwalificeerd hebben voor de GK baan) en die instructie hebben gehad op het betreffende Groot Kaliber wapen. Met nieuwe leden die al over een verlof beschikken maakt het bestuur afspraken over kwalificatie.
Verlofhouders die geen Groot Kaliber wapen bezitten mogen ook van deze wapens gebruik maken.
De enige munitie die in de verenigingswapens mag worden gebruikt is de standaardmunitie die bij de vereniging verkrijgbaar is. Het eigenhandig veranderen van de instelling van de richtmiddelen  van verenigingswapens is NIET TOEGESTAAN.